A TransferWise fizetési rendszere az alacsony költségek, és a prémium minőségű szolgáltatások, funkciók miatt egyre népszerűbb világszerte. A manapság már Wise névre átkeresztelt FinTech cég Magyarországon is jelen van, és a mai igényeknek megfelelő színvonalú, app alapú bankolási megoldásokat nyújt magyar nyelven a hazai ügyfeleinek.

Wise alapkoncepciója

Sokan nem tudják, de ennek a fizetési rendszernek alapvetően a koncepciója arra épül, hogy általa elkerülhetőek legyenek nemzetközi átutalásokkal járó, esetenként igencsak húzós költségek. Az alábbiakban egy rendkívül leegyszerűsített módját fogjuk bemutatni a FinTech cég rendszerének abból kiindulva, hogy egy adott időpontban 2 olyan pénzügyi tranzakció kerül lebonyolítására, amelyek értéke (FIAT pénzben) egymással megegyező, viszont az egyes tranzakciók más és más országba irányulnak.

Tegyük fel, hogy András Magyarországról szeretne az angliai Londonba élő Béla barátjának átutalni 200€-nak megfelelő értékű angol fontot. Emellett tételezzük fel azt is az angliai Chelsea városában élő és dolgozó Christopher egy magyarországi ismerősének Dánielnek szeretne ugyanekkora összegben (200€) fontot küldeni.

Ilyen esetekben normál bank átutaláskor átváltási és egyéb költségek keletkezhetnek, amelyek nagyobb összegeknél azok mértékének arányában (banktól függően) jelentős méreteket ölthetnek. No, de itt jön be a képbe a Wise alapkoncepciója. Ugyanis a cég alapítói "atyái" abból indultak ki, hogy mi lenne, hogyha a tranzakciókat minden esetben az adott országon belül tudnák tartani megspórolva ezzel a járulékos költségek jelentős hányadát.

A példánk esetében mindez azt jelenti, hogy András által Magyarországról küldött pénzt (200€) nem az Angliában (London) élő Béla, hanem a Magyarországon élő Dániel kapja meg. Azaz a 200€.os összeg csak az országunkon belül "mozog" egyik féltől a másikig. Természetesen joggal merülhet fel benned most a kérdés, hogy mi lesz akkor a Bélának szánt 200€-val (ezt eredetileg Andrástól kapta volna). Nos, no para, mivel Béla is megkapja a jussát, csak épp nem Andrástól, hanem a szintén a szigetországban élő Christophertől - Anglián belüli tranzakció keretében (ő eredetileg Dánielnek küldte volna pénzt).

Így, ha belegondolsz, mindenki elégedett, mivel a pénzt küldő két fél problémamentesen le tudta bonyolítani minimális költségek mellett országon belül a tranzakciókat. És természetesen a pénzt megkapó Wise ügyfeleknek sem lehet egy rossz szavuk sem, hiszen mind Béla, mind Dániel megkapta a neki járó 200€ értékű pénzösszeget.

Kezdd el ezen a linken a pár perces regisztrációt, így az első devizaváltásodnál akár a teljes utalási díjat is megspórolhatod!

Valószínűleg valahonnan hallottál már a Wise-ról (korábban TransferWise). Én évek óta használom, most pedig egy olyan bejegyzést írtam, amiben a Wise előnyeiről és hátrányairól is írok, megosztom a tapasztalataimat, és pár tippet/trükköt is adok.

Mennyibe is kerül?

Valószínűleg a legtöbb olvasót az érdekli, hogy mennyit is kell fizetni a Wise használatáért, mennyibe kerül a kártya és a deviza számlák?

A regisztráció, a Wise fiók létrehozása és az egyenlegek létrehozása, több mint 50 pénznemben ingyenesek.

A kártyának egy egyszeri díja van, de utána nem kell évente kártyadíjat fizetni. 

Ha pénzt töltenél fel a Wise egyenlegedre, devizát váltanál, utalnál másnak, akkor ezeknek a szolgáltatásoknak van díja. Szerencsére mindent meg tudsz nézni még regisztráció előtt is ezen az oldalon. Itt egyszerűen csak válaszd ki, hogy milyen műveletet hajtanál végre, írd be az összegeket, és minden díjat megmutat a kalkulátor.

A Wise előnyei

Nincsenek havidíjak

A Wise fióknak, benne a devizaszámláknak nincsenek havidíjai (van pár feltétel, amelyek nem kötelezőek, ezekről az előző bekezdésben írtam).

Nem kell havonta fizetned csak azért, mert van egy bankszámlaszámod, nincsenek különböző feltételek havonta, amelyek teljesülésével lenne kizárólag ingyenes a számlavezetés (ahogy ezt a hazai bankoknál kérik).
Igaz a dombornyomott MasterCard/Visa kártyának van egy egyszeri 2390 Ft-os díja, de ezek után nem kell évente fizetni érte és ha valami történne a kártyával, akkor a kártyapótlás díja 1700 Ft.

Forint alapú bankszámla elérhető

Ezt 2020. szeptemberében tudták beállítani, így minden forint egyenleggel rendelkező felhasználó kap egy forintalapú bankszámlaszámot. A gyors, pár másodperces utalási rendszert is beállították, így a Wise forint egyenlegről kiutalt összegek is pár másodperc alatt megérkeznek a másik magyar bankszámlaszámra. És mostantól akár a fizetésedet is kérheted Wise forintalapú bankszámlaszámra. Ezzel egy nagyobb versenytársat is kaptak a hazai bankok, mivel, ahogy írtam, itt nincsenek havidíjak, éves bankkártyadíjak, stb...

Megjegyzés: A forint alapú bankszámlára csak belföldről lehet utalni, nemzetközi utalásra nincs lehetőség, így SWIFT kódot sem kapsz a forint számlánál.
Valamint a fizetés utalásánál több visszajelzés is van arról, hogy olyan cégeknél, ahol valamilyen eszközt használnak a tömeges fizetés utalásokhoz, a Wise számlára nem tudják kiutalni az összeget, mert külföldi bejegyzésű bank stb... Érdeklődj a munkáltatódnál, hogy képesek-e a fizetést olyan forint alapú számlára kiutalni, amelynél a bank külföldi címen van bejegyezve, valamint SWIFT kód nincs.

Ingyenes értesítések minden fizetésről, utalásról

Van egy szuper applikációja is a Wise-nak, amibe könnyen be tudsz lépni, de ha nincs is megnyitva az app, akkor is mindenről kapsz értesítést. Itt nem kell havonta a kiküldött SMS-ek után fizetned, nincs is SMS, csak értesítések vannak.

Devizaegyenlegek létrehozása pár kattintással

Tényleg 2-3 kattintással tudsz létrehozni devizaegyenlegeket. Euró, dollár és több mint 50 devizanemben tudsz létrehozni egyenleget. Ezeknek sincs díja, és mindet ugyanaz a bankkártya tudja kezelni. Ide kattintva tudsz deviza egyenlegeket létrehozni:

Nem mindegyik devizaegyenleghez fogsz kapni egyedi, helyi bankszámla adatokat. Így nem minden devizaegyenlegre lehet beutalni bankból. Ha valaki neked utalna egy ilyen devizában vagy fizetésedet szeretnéd megkapni, csak ezekben a devizaegyenlegekre tud beérkezni összeg banki utalásból, ezekhez kapsz bankszámlaszámot: magyar forint, euró, angol font, amerikai dollár, román lej, szingapúri dollár, ausztrál dollár, új-zélandi dollár.

A kártyás fizetésnél az 'okos-váltás' működése

Ahogy írtam az előbb, egy bankkártya tudja kezelni a devizákat a fizetésnél. És ezt okosan teszi, mert ha például Németországban 50 eurót kell fizetned, de az euró egyenlegeden csak 30 euró van, akkor a rendszer megnézi, hogy 20 eurónyi összeg van-e mondjuk a forint és az angol font egyenlegeden is. Ha mindkettőn van, akkor abból fog váltani, ahol kedvezőbb abban a pillanatban a devizaváltás.

Tipp: Ha külföldön fizetsz valahol bankkártyával, akkor a terminálon mindig azt a pénznemet válaszd, amelyben fizetsz. Tehát, ha egy németországi boltban 15 eurót kell fizetned és a bankterminál felajánlja, hogy euróban vagy forintban szeretnél fizetni, akkor mindig az eurót válaszd. Ugyanis a megadott forint összeg, az az ottani bank váltási árfolyama lesz, ami nem fogja megérni neked.

Wise felhasználók/ismerősök és Wise számlák között ingyenes az utalás

Ha megvan egy olyan ismerősöd telefonszáma, akinek van Wise fiókja, és ő bekapcsolta a láthatóságot mások számára is, akkor tudtok egymásnak utalni plusz költségek nélkül, tehát nincs tranzakciós díj. De ha egy másik Wise számlaszámra utalsz a Wise számládról/fiókodból, akkor sincs díja az utalásnak.

Gyors ügyfélszolgálat

Igaz, fizikai irodájuk/bankfiókjuk nincs (de ma már nem igen szükséges ez, és a nagy bankok is egyre jobban építik le a bankfiókjaikat), de az online ügyfélszolgálatuk nagyon jó. Ugye 14 országban van ügyfélközpontjuk, Budapesten is, tehát magyar nyelven is tudsz segítséget kérni emailben (pár órán belül válaszolnak), de online chaten is elérhetőek. És ezt is folyamatosan fejlesztik, egyre több embert vesznek fel az ügyfélszolgálataikra.

Regisztráció

A regisztráció nagyon gyors, minden online elintézhető pár perc alatt.

Ide kattintva kezd el a regisztrációt. Töltsd ki a mezőket, de akár Apple, Google vagy Facebook fiókkal is tudsz még gyorsabban regisztrálni:

Menj végig a lépéseken, és kész is a fiókod. Személyes okmányok befotózására is szükséged lesz, de ezt jelezni fogja a rendszer, több mindentől függ, hogy mikor kérik a személyi igazolványod fotóját.

Érdemes az applikációt is letöltened, ott majd egy 5 számjegyű belépőkódot kell megadnod, és használnod a későbbiekben, ez sem bonyolult, végigvezet a lépéseken a rendszer.

Wise kártya igénylése és aktiválása

Csak lépj be laptopon/számítógépen a 'Kártya' menüpontba, és ott tudod igényelni a bankkártyát. Menj végig a lépéseken, add meg a lakcímedet és pár nap alatt postán meg is fog érkezni a levél. A kártyának van egy egyszeri 2390 Ft díja.
Aktiváláshoz lépj be ezután ismét a számítógépeden vagy az appban a 'Kártya' menüpontba, és írd be a kártya alján található 6-jegyű kódot:

Ezután a bankkártyád PIN kódját nézd meg, amit az applikációban itt találsz meg: 'Fiók' >> 'Kártya' >> 'PIN-kód mutatása'.

Ugyanezt a számítógépen a 'Kártyák' fiókban éred el, ott van a 'PIN mutatása' rész.

Első vásárláskor ne használd még a PayPass (érintéses fizetést), hanem chippel, a bankkártyát a terminálba behelyezve fizess. Ezután már a következő fizetésednél használhatod az érintéses fizetést is.

A kártyán minden olyan adat megtalálható lesz, ami szükséges például egy online fizetéshez. A kártyán szereplő név (kártyatulajdonos), a kártyaszám, a kártya lejárati ideje (hónap/év) és a CVC/CVV kód.

Online bankkártyás fizetésnél érdemes inkább virtuális kártyát használni, ezzel tudod növelni a biztonságot.

Wise ügyfélszolgálat telefonszám és email-es elérhetősége

A cikkem és a videóm tájékoztató jellegű és felelősséget nem tudok vállalni. Ha további kérdésed van vagy nem tudnál valamilyen beállítást, utalást elvégezni, további segítségre van szükséged, akkor keresd meg a Wise magyar nyelvű ügyfélszolgálatát.

A telefonszámukat (ami hétköznap 11:00-16:00 érhető el) és a folyamatos emailes elérhetőségüket/üzenetküldést ezen az oldalukon éred el, miután a Wise fiókodba bejelentkeztél.
Válaszd ki a megfelelő pontot és kattintva a következő résznél választhatsz a hívás és az üzenetküldés között.

Wise Budapesten elérhető?

A Wise Budapesten olyan irodával van jelen, ahol ügyfeleket/érdeklődőket nem fogadnak személyesen. Itt az online és a telefonos ügyfélszolgálat munkatársai dolgoznak. A Wise egy online banki szolgáltató, ami nem rendelkezik fizikai bankfiókokkal és nincsenek saját ATM-ek.

Tehát személyesen nem, de emailben, chaten és telefonon is elérheted őket, magyar nyelven is (ha van regisztrált Wise fiókod).